Pregled in servisiranje turbo polnilnikov

 228

Turbo polnilnik pri dizelskem motorju služi polnjenju motorja z zrakom in s tem povečanju moči. Optimalno delovanje turbo polnilnika je torej ključno za varno in ekonomično vožnjo. 

Pregled in popravilo turbo polnilnika je smotrno vedno, kadar opazite simptome obrabljenosti ali okvare: svetel dim, občasna izguba moči, piskajoči glas,... Nudimo vam strokoven pregled in preizkus delovanja turbo polnilnika.

Za kvaliteto naših produktov in servisnih storitev jamčimo z enoletno garancijo !!!

Več kot desetletje izkušenj z obnovo turbo polnilnikov smo sedaj nadgradili še z tehnologijo VNT ANALYSER
~ preizkušanje in nastavitev tlačne regulacije turbo polnilnikov ~

 vnt analyser   vnt analyser 2    vnt analyser 1 

V primeru, da turbo polnilnik ni možno obnovit, vam ponudimo tovarniško obnovljene ali nove turbo polnilnike po ugodnih cenovnih in plačilnih pogojih.
                    vetrnica-rdeča

Turbo polnilniki so postali tako rekoč nepogrešljivi del sodobnega dizelskega motorja. Dieselski motorji delujejo z bolj revno zmesjo goriva in zraka, zato je  potrebno motorje zavarovati pred prebogatim polnjenjem z gorivom pri polni obremenitvi. V nasprotnem primeru pride do poslabšanja kakovosti izpuha – sajasti izpuh. Turbo polnilnik je tako naravnost idealno sredstvo za povečanje moči motorja in hkrati zagotavljanje ustrezne kakovosti izpuha, kar je dandanes zelo pomembno. Dieselski motorji delujejo tudi v sorazmerno nizkem območju vrtljajev (1000-4000 na minuto), kar ustreza turbinskim polnilnikom. Namen turbine je torej v tem, da razbremeni motor, ki se zato lažje in hitreje zavrti. S tem ustvarimo večjo moč in navor na manjši prostornini motorja, ter posredno tudi boljši izkoristek goriva.

--------------------------------------------------------------------------------------------

NAVODILA ZA MONTAŽO TURBO POLNILNIKA             

   bosch_copy
Turbo polnilnik (pred montažo drugega turbo polnilnika je potrebno obvezno ugotoviti vzrok za okvaro in le-tega tudi odstraniti)

  • oljni priključki: snemite dovodne in odvodne cevi za olje do turbo polnilnika ter jih skrbno očistite skupaj z priključnimi elementi. Pri montaži cevovodov nikoli ne uporabljajte tekočih tesnilnih sredstev. V kolikor se cevovodi in priključni elementi ne dajo temeljito očistiti, se morajo zamenjati z novimi. Olje in oljni čistilec se morajo zamenjati v skladu z navodili proizvajalca motorja. V dovodni priključek se nalije nekaj svežega olja in se os turbo polnilnika zavrti z roko.
  • zračne cevi: pri montaži je potrebno zamenjati čistilec zraka, očistiti cev med čistilcem in turbo polnilnikom, kakor tudi odzračevalnik motorja. V kolikor je vgrajen v odzračevalniku čistilec, se mora ta zamenjati z novim. Ovirani prehod plinov skozi odzračevalnik namreč poveča notranji pritisk v okrovu motorja, s tem pa vpliva na delovanje in tesnost turbo polnilnika. Sesalni in izpušni kolektor se morata pregledati zaradi morebitnih ostankov prejšnjega turbo polnilnika., Razne tujke in ostanke olja v kolektorjih, cevovodih in hladilniku polnilnega zraka (v kolikor je vgrajen) je potrebno temeljito očistiti – v kolikor to ni mogoče, se zamenjajo z novimi.
  • zagon motorja z zamenjanim turbo polnilnikom :

Zaganjajte motor najprej tako da ne vžge – najboljše z demontiranimi vžigalnimi oziroma grelnimi svečkami.

  1. 20-30 sekund – dvigovanje oljnega tlaka.
  2. 20-30 sekund – polnjenje dovodne ceni do turbopolnilnika.
  3. 20-30 sekund – izrivanje ostankov zračnih mehurjev

POZOR : Motor zaženite le, če je oskrba turbo polnilnika z oljem sigurna, kajti že kratko trajni izpad predpisanega oljnega tlaka vodi do poškodbe turbo polnilnika in s tem do prekinitve garancije.

Motor zaženite in pustite delovati na prostem teku nekaj minut.

Preverite tesnost vseh spojev olja in zraka.

Odpiralni čas

Pon - Pet 8.00 - 16.00
Odprto

Kontakt

DTS Korenjak d.o.o.
Cesta 8. avgusta 8a
2250 PTUJ
ID za DDV: SI13768808

Tel.:         02 780 11 46
GSM:       041 248 863
Fax:         02 780 11 47 
E-mail:   info@dts-korenjak.si 
   
© 2010, DTS KORENJAK | Produkcija Max.si

Na tej spletni strani uporabljamo spletne piškotke, ki se shranijo na napravo, s katero dostopate do spletne strani. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

EU Cookie Directive Module Information